onsdag, oktober 07, 2015

"Det är lättare att swisha en hundring""Du är snäll", säger barnet i baksätet. Barnet vill bjuda sina vänner på popcorn och de har inga lämpliga popcornstrutar, därför denna snabba, spontana tur till stormarknaden.
Snälla människor samordnar sina bilärenden för minskad miljöpåverkan. Därför fyller de bilen med glas, papper och plast att lämpa av på vägen. Vid stormarknaden finns containrar för återvinning, en man sitter på parkeringen i en trasig fåtölj och tar emot dem med ett brett leende. "Jag jobbar!" säger han och tar emot kassarna. Han tar också, trots förälderns protester, en kasse med glödlampor och börjar glatt slänga in dem bland vinflaskorna. "Sluta", säger föräldern och pekar på klistermärket med den överkryssade glödlampan. "Ja ja, jag jobbar", upprepar mannen och fortsätter glatt kasta deras snälla lågenergilampor.
Andra människor tittar besvärat på dem nu. Snälla människor kastar inte glödlampor i fel container. Föräldern tar tillbaka kassen, fiskar upp några mynt ur plånboken, ber barnet ge dem till mannen. Själv skäms föräldern för mycket.
"Han blev jätteglad!", säger barnet nöjt, uppfyllt av godheten hos den som låter fattiga ta hand om sina pizzakartonger och gamla mjölkpaket för småslantar.
Så handlar de sina popcornstrutar och kör tillbaka i stadsjeepen genom en av Sveriges rikaste kommuner som också råkar ligga i bottenskiktet vad gäller flyktingmottagande.
"Du är så snäll", säger barnet igen och föräldern lovar sig själv att slänga återvinningen nån annanstans i fortsättningen. Lättare att swisha en hundring. Hjälpa dem på plats.Av Ankan Publicerad 13 sep 2015 
kulturen@expressen.se

WWW.expressen.se