tisdag, oktober 13, 2015

Persiska poeter dömda till långa straff

Poeterna Fateme Ekhtesari och Mehdi Mousavi.De två persiska poeterna och aktivisterna Fateme Ekhtesari och Mehdi Mousavi som strax före julen 2013 fängslades i Iran har dömts till elva och ett halvt respektive nio års fängelse. Dessutom har de dömts till nittionio piskrapp var. Brottet påstås vara blasfemi, det vill säga hädelse, osedlighet samt brott mot den islamiska regimen.

Fateme Ekhtesari var en av deltagarna i utbytesarbetet ”En motståndsrörelse på mitt skrivbord”, då sex persiska och sex svenska poeter möttes och samarbetade i översättningens omöjliga möjligheter – dokumenterat i tidskriften Kritiker nr 28/29 (2013). För två år sedan inbjöds hon till Sverige, för att medverka på den iranska poesifestivalen i Stockholm, samt på Göteborgs poesifestival.

Det var vid återkomsten till Iran som hon fängslades på det ökända Evin-fängelset i Teheran, tillsammans med Mehdi Mousavi. Protester hördes internationellt och även från Svenska Pen, Författarförbundet och en rad intellektuella, bland annat i ett upprop publicerat på aftonbladet.se (26 december 2013).

Påtryckningarna gjorde att poeterna släpptes mot borgen men de har kallats till förhör regelbundet. Domen föll redan i somras och har först nu delgivits Ekhtesari och Mousavi. Den speglar ett fruktansvärt läge för den skrivande människan och det fria ordet i Iran.aftonbladet.se/kultur/article21575647.ab


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar