tisdag, september 08, 2015

Snuskiga Stockholm – så var det förr


Lukten av sopor, bordeller och ökända Tjocka Sara. På stadsvandringen Puss & Snusk får du inblick i forna tiders syndiga Stockholm.
– Folk hade sex till höger och vänster. Antingen fick man en sjukdom eller så blev man med barn, säger Natalie O'Sullivan, historisk guide.
En promenad i Stockholm idag kan absolut bjuda på skräp på marken eller rentav hundbajs om du har otur. Men det är inget mot förr, då sopstank var ett obligatoriskt inslag. På stadsvandringen Puss & Snusk kan uppleva Stockholm under 1600-, 1700- och 1800-talet. Turen fokuserar på stockholmarnas sexliv och ger också inblick i stadens avfallshantering.
– Förr i tiden ville stockholmare absolut inte ha någon form av havsutsikt. Att bo vid vattnet var inte kul eftersom alla slängde ut sina sopor genom fönstret och de hopades vid vattnet. Gamla stan idag är dubbelt så stort som förr, just på grund av soptillväxten, säger Nathalie O’Sullivan som är guide på stadsvandringsturerna.
Tjocka Sara
Den tidens Stockholm kallas ibland för syndens Stockholm. Här fanns flera bordeller för stans rika och mäktiga män. En av det tidiga 1600-talets mest kända bordellkvinnor var Tjocka Sara som hade bordell på Kindstugatan.
– Hon kom ursprungligen från Finland och hade ett antal tjejer som jobbade för henne. En vacker dag ställdes en av hennes anställda inför rätta och hon blev avslöjad, hamnade i fängelse och skeppades tillbaka till Finland.
Svettiga straff
Antalet viktiga kunder – och det faktum att hon förde bok över dem – gjorde det svårt för rätten att straffa henne. 
– När hennes verksamhet uppdagades kan man tänka sig att hon blev en riktig kändis på stan. Bland hennes kunder fanns folk från hovet, vid flottan och Nederländernas ambassadör. Det gjorde det väldigt svettigt för de som skulle utdöma straff i bordellhärvan, eftersom de straffade kollegor och vänner, berättar Nathalie O’Sullivan.
Besiktiga könet varje vecka
När man jobbade som prostituerad under 1800-talet fanns vissa specialregler. På Trädgårdsgatan låg en så kallad besiktningsbyrå dit prostituerade behövde gå.
– Man var tvungen att besiktiga sitt könsorgan en gång i veckan om man var prostituerad. Hade man någon typ av åkomma skickades man till Kungsholmens sjukhus för fattiga. Infann man sig inte på sin kontroll fick man en varning. Räckte inte det fick man böter eller kunde hamna i fängelse.
Dricka svavel
Att bli gravid som ogift eller utanför äktenskapet var mycket skamligt. De som blev med barn tog ofta till hemska metoder för att framkalla missfall, eller så fick de förlösa barnen på så ett så kallat barnbördshus. Stadsvandringen Puss & Snusk går förbi barnbördshuset ute på Riddarhlmen.
– Folk hade sex till höger och vänster. Antingen fick man en sjukdom eller så blev man med barn. Var man gift var det en oerhörd skam och det fanns olika sätt att framkalla abort. Man kunde till exempel dricka svavel man smulat ned i vatten eller mjölk.Är Stockholm mindre snuskigt nu för tiden?
– Ja, absolut. Det var betydligt värre då än vad det är idag. Ett exempel är Gula gången vid Slussen, den luktar ju inte så gott idag. Förstärker du den lukten rejält så kan du få en föraning om hur det luktade i Gamla stan förr i tiden, säger Natalie O'Sullivan.LOUISE ÅSTRÖM
louise.astrom@aos.se


OM PUSS & SNUSK-VANDRINGEN
Puss & Snusk-vandringar anordnas av Stockholm Our Way.
Längd: 1,5 timme.
Datum: September på lördagar kl 18.00 (se kalender för eventuella avbrott). 
Pris: Vuxen 150 kr, barn (6-18 år) 75 kr, studerande 120 kr. 
Övrig info: Bekväma skor, kläder efter väder och en vattenflaska rekommenderas.
Utgår ifrån: Stortorget i Gamla Stan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar