söndag, augusti 16, 2015

Furtenbach om utspelen från V och S















"Båda handlar om vad man ska prioritera för satsningar"
Jonas Sjöstedt, Fredrik Furtenbach och Stefan Löfven. Foto: Pablo Dalence/Sveriges Radio och TT.

I dag höll Socialdemokarternas Stefan Löfven och Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt sina sommartal. En del utspel kom från de båda partiledarna. Ekots politiske kommentator Fredrik Furtenbach förklarar vad de innebär.

Hur ska man se på utspelen i dag från partiledarna Stefan Löfven och Jonas Sjöstedt?

– Båda handlar om vad man ska prioritera för satsningar i statens budget i höst. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet samtalar om budgeten. På fredag samlas regeringen till internat på Harpsund och då presenterar regeringen hur den ser på läget i svensk ekonomi och på vilka möjligheter som finns att satsa.

– Vänsterpartiets utspel om pengar till vård av psykisk ohälsa hos unga är ett förhandlingsutspel. Stefan Löfvens besked om fler utbildningsplatser inom yrkeshögskolan däremot är klappat och klart. Detta är möjligt för att det är ett nygammalt löfte, samma satsning fanns i den budget som Sverigedemokraterna fällde förra hösten, men i en mindre variant.

– Sedan föreslår regeringen samtidigt också ett paket med regeländringar inom yrkeshögskolan. Bland annat för att få in mer praktik och göra utbildningen mer flexibel. Inom det paketet finns ett par förslag som regeringen inte kan få igenom utan stöd från något alliansparti eller Sverigedemokraterna.

Detta är inte det första budgetkravet från Vänsterpartiet i sommar, eller hur?

– Nej, det är det senaste i en rad som börjar bli ganska lång. Partiet har tidigare bland annat krävt stöd till den som arrangerar sommarlovsaktiviteter, gratis preventivmedel för unga, mer pengar till personal inom fritids och gratis tandvård för alla upp till 23 år.

– Vad Vänsterpartiet slutligen får igenom av detta är förstås för tidigt att säga. Mest kontroversiellt bland partiets förslag är i vilket fall besparingsförslagen. För att kunna betala sina satsningar vill Vänsterpartiet bland annat höja kapitalbeskattningen, till exempel återinföra en förmögenhetsskatt. Och banta ränteavdragen, det vill säga göra bostadslånen dyrare. Båda lär bli svåra att svälja för Socialdemokraterna.

Har staten råd med nya satsningar?

– Det beror lite på hur man menar. Sverige har ju underskott i statsbudgeten och lånar för att gå runt. Och så ser det ut att fortsätta i flera år framåt. Men de rödgröna och alliansen är eniga om principen att man kan satsa så länge man sparar på annat. Då finns det utrymme på ett antal miljarder som regeringen sparat ihop och som den ännu inte hunnit använda. Det är de pengarna som Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet förhandlar om.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sverigesradio.se

lyssna på Furtenbachs kommentar på sommartalen:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6233422









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar