onsdag, augusti 26, 2015

OLD OLD PHASER BLUES and KNASIGA FAKTA OM FAWLTY TOWERS/Pang i bygget
Knasiga fakta om Pang i bygget    Karaktärerna Basil och Sybil Fawlty är baserade på Donald och Beatrice Sinclair. Paret drev Gleneagles hotel i Torquay där John Cleese brukade bo med Monty Python-gänget på 70-talet.
   
    Andrew Sachs (Manuel) är född tysk och har blivit ombedd att dubba sina egna repliker till tyska när serien skulle börja visas i Tyskland. Han hade inga problem att översätta replikerna till tyska, problemet var att hitta ett sätt att tala tyska med spansk brytning.
   
    John Cleese (Basil) och Connie Booth (Polly) var ett par på riktigt när serien skapades och. Tillsammans skrev de manuset för Pang i bygget. När andra säsongen drog i gång hade de separerat.
   
    John Cleese har själv berättat att Prunella Scales var så oerhört olik sin karaktär Sybil att de hade svårt att få den godhjärtade Prunella att slå ”Basil” eller någon annan karaktär i serien att det krävdes flera omtagningar av just dessa scener.
   
    Sybil’s karaktäristiska skratt inspirerades av Connie Booths.
   
    Varje avsnittsmanus tog sex veckor att skriva, fem dagar att repetera in och en kväll att spela in i studio framför en livepublik – totalt tog det 42 veckor att producera varje säsong.
   
    I början av varje avsnitt syns Fawlty towers-skylten (seriens originaltitel: Fawlty towers) med omkastade bokstäver. Skylten varierar med text som ”Farty towel”, ”Flay Otters”, ”Fatty Owls”, ”Warty Towels” och så vidare.
   
    Martin Scorsese säger sig vara ett stort fan av Pang i bygget.
   
    Det ryktas om ett extra avsnitt som aldrig sänts. Avsnittet har endast funnits som en råklippt version och handlar om hur hotellpersonalen och gästerna får en blackout. Men avsnittets existens har om och om igen förnekats av skådespelare, regissörer och producenter. Det finns heller ingen dokumentation hos BBC om att något avsnitt spelats in.
   
    Från början var det tänkt att Bridget Turner skulle spela rollen som Sybil. Men hon tackade nej och rollen gick i stället till Prunella Scales.

Källa: IMDB.